ТЕХНОЛОГІЧНА ПІДТРИМКА ПРОГРАМИ “ГРАНТ ВІД EU4BUSINESS ДЛЯ МІКРОБІЗНЕСУ” З ВІДНОВЛЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ МІКРОПІДПРИЄМНИЦТВА

8 серпня 2023 року відбувся запуск чергової хвилі грантів від EU4Business для мікробізнесу за фінансування Європейського Союзу та уряду Німеччини в розмірі 3 млн євро.

Головна мета грантів – підтримати відновлення підприємницької діяльності на територіях України, що найбільше постраждали від бойових дій та були окуповані, а також посилити стійкість мікробізнесу в інших регіонах України в умовах війни, що триває.

«Фонд дякує за довіру та пишається бути виконавцем Програми грантової підтримки для мікропідприємців, що стала реальною завдяки фінансової підтримки від уряду Німеччини та ЄС за впровадження німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, колосальній роботі з боку міністерств та інших установ. Підтримка наших підприємців є головною місією для Фонду, а отже сьогоднішній день для нас є дуже важливим та знаковим, оскільки мікробізнес має змогу отримати кошти для розвитку своєї справи», – зазначив Виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон

«Європейський Союз посилює підтримку українського  бізнесу с в умовах війни, особливо малих підприємців, яким зараз найважче. Вже на початку повномасштабного  вторгнення ЄС успішно реалізував аналогічну грантову програму з допомоги 300 релокованим мікропідприємствам, які найбільш постраждали від бойових дій. У межах нової хвилі мікрогрантів ми прагнемо надати можливість ще 750 компаніям отримати кошти для нагальних потреб, повернення та відновлення роботи, зокрема, на постраждалих і звільнених територіях України», – наголосив Ремі Дюфло, заступник Голови Представництва Європейського Союзу в Україні.

В межах грантової програми підприємці зможуть отримати фінансову підтримку у розмірі до 4 000 євро у гривневому еквіваленті для реалізації заходів з відновлення своєї господарської діяльності через три уповноважених банки: ОщадбанкПриватбанк та Банк Львів. Кошти мікрогранту можуть бути спрямовані на придбання обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, виплату заробітної плати, орендну плату та інші нагальні господарські витрати.

Відбір учасників програми відбуватиметься за результатами конкурсів для таких категорій підприємств:

  • Близько 250 грантів для найбільш постраждалих від війни областей: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська (окрім міста Київ), Луганська, Миколаївська, Сумська, Чернігівська, Харківська, Херсонська. Прийом заявок – з 08.08.2023 по 21.08.2023.
  • Близько 250 грантів для деокупованих територій Донецької, Київської (окрім міста Київ), Чернігівської, Сумської, Харківської та Херсонської областей. Прийом заявок – з 22.08.2023 по 04.09.2023.
  • Близько 250 грантів для підприємців з усіх інших регіонів України, окрім тимчасово окупованих – прийом заявок з 05.09.2023 по 18.09.2023.

Переможці кожної з конкурсних категорій визначатимуться в автоматичному режимі на рейтинговій основі на підставі таких основних критеріїв: рівня постраждалості від війни, потенціалу для відбудови та якості заходів з відновлення діяльності підприємства.

Хто може долучитися до програми?

Мікропідприємства, що:

  • мають до 9 працівників та річний дохід до 2 млн євро;
  • здійснюють свою діяльність за визначеними програмою мікрогрантів видами економічної діяльності, починаючи з 01.02.2021 або раніше;
  • мають позитивну кредитну історію;
  • не мають заборгованості перед бюджетом України;
  • не отримували міжнародну технічну допомогу, починаючи з 01.02.2022.

Як взяти участь?

  1. Заповнити заявку на порталі Дія. У заявці правильно вказати інформацію про показники діяльності підприємства до війни та під час бойових дій.
  2. Визначити чіткі напрями використання коштів мікрогранту, які не можуть змінюватись під час їх подальшого фінансування.

Жодних розрахунків та бізнес-планів робити не потрібно. Рейтингова система Фонду розвитку підприємництва автоматично розрахує рейтинг та визначить переможців конкурсів.

Детальніше – на сторінці грантової хвилі та у відеоролику.

«Відновлення активності бізнесу, його прагнення до успіху попри війну – важливі чинники нашої фінансової стабільності та подальшого відновлення. Гранти від EU4Business для мікробізнесу – це чергове свідчення надійної підтримки України та українців нашими міжнародними партнерами – Європейським Союзом та Урядом Німеччини. Мінфін продовжує активно залучати, у тому числі через Фонд розвитку підприємництва, нові програми та проєкти з фінансової підтримки малого бізнесу», – зазначив Юрій Драганчук, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції.

«Сьогодні разом з нашими партнерами ми запускаємо нову мікрогрантову схему з інноваційними процедурами реалізації. Відбір бенефіціарів серед мікробізнесів, які подадуть заявки, відбуватиметься автоматично, що прискорить процес надання фінансової підтримки та зробить її повністю прозорою», – зазначив Хаген Еттнер, директор програми EU4Business, GIZ.

Запланована хвиля грантів сприятиме реалізації цілей урядової ініціативи #єРобота під егідою Міністерства економіки України.

Грантові конкурси від EU4Business реалізуються в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що виконується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансування Європейського Союзу та Уряду Німеччини. Проєкт реалізовано за сприяння Міністерства цифрової трансформації УкраїниМіністерства економіки УкраїниМіністерства фінансів України. Партнер з виконання – Фонд розвитку підприємництва. Подати заявку на грант можливо виключно через єдиний портал державних послуг Дія. Інформаційні партнери: Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національний проєкт із розвитку підприємництва та експорту Дія.Бізнес. Уповноважені банки: ОщадбанкБанк Львів та ПриватБанк.

Компанія Activemedia, багаторічний технологічний партнер Фонду розвитку підприємництва, розробила сторінку грантової хвилі в рамках порталу Фонду, а також розробила та впровадила Рейтингову систему Фонду розвитку підприємництва, яка в автоматичному режимі розраховує рейтинг поданих заявок та визначає переможців конкурсів